مزایای فرمت GPT جدید که برای پارتیشنبندی ویندوزهای جدیدتر مثلاً ویندوز 8 استفاده میشود، چیست؟
قبل از اینکه کامپیوتر بتواند یک سیستم عامل را بارگزاری کند، نیاز به کسب اطلاعات از جایی که همهی پارتیشنها در آن هستند، دارد. به طور سنتی، اطلاعات را از Master Boot Record یا همان MBR میگیرد. اما کامپیوترهای جدید برای داشتن یک فناوری جدیدتر و متنوعتر به نام GPT از MBR اجتناب میکنند.
MBRبه سال 1983 باز میگردد، زمانی که کامپیوترها بر اساس DOS از درایوهای هارد داخلی استفاده میکردند. MBR نمیتواند به سادگی هاردهای بالاتر از 4 ترابایت یا بیش از 4 پارتیشن را مدیریت کند البته راه حلهایی وجود دارد. GPT مخفف GUID Partition Table است که یکی از مخففهای آزاردهنده است که خود مخفف دیگری است. GUID مخفف globally unique identifiers است. ترجمه: هر پارتیشن دارای یک تولید تصادفی با نام یونیکد 36 حرفی است که بسیار بعید است در جهان دو پارتیشن باشند که شناسهی یکسانی داشته باشند.
آیا میخواهید بدانید درایو شما از GPT استفاده میکند یا نه؟ در منوی استارت،partitions را تایپ کرده و Create and format hard disk partitions را انتخاب کنید. در برنامهی Disk Management روی درایو دارای کادر خاکستری در سمت چپ کلیک راست کنید. اگر میتوانید گزینهی “Convert to GPT Disk” را ببینید(که احتمالا خاکستری شده است) شما از یک درایو MBR استفاده میکنید و البته برعکس.
GPT میتواند سرعت را در مقایسه با MBR افزایش دهد اما من تفاوت زیادی در مورد آن ندیدم. GPT میتواند تنها چند ثانیهی نخست بوت را سریعتر کند. اما بسته به سخت افزار شما، ممکن است به اندازهای زیاد نشده باشد که شما متوجه آن شوید.
و در مورد سازگاری با ویندوز چگونه است؟ ویندوز ویستا، 7 و 8 میتوانند تمامی درایوهای GPT را بخوانند و بنویسند. اما شما میتوانید تنها هنگامی از درایو GPT بوت کنید که از کامپیوتری بر اساس UEFI با اجرای نسخهی 64 بیتی ویندوز استفاده میکنید.
من نمیخوام برای فرمت دوبارهی درایو MBR خود به GPT زحمت بکشم. اما به طور قطع میدانم که برای کامپیوتر بعدیام از فرمت جدید استفاده میکنم.