اجازه ندهید اصطلاحات مخصوص تجاری شما را سردرگم کند
این سادهترین دامی است که احتمال دارد در آن گرفتار شوید. پس بهتر است از همین ابتدا چند اصطلاح و مفهوم پایه را تشریح کنیم. اولین مورد DSL است، که خلاصه شده عبارت Digital Subscriber Line یا «خط اشتراک دیجیتال» محسوب میشود و تنها عبارتی پر زرق و برق برای همان مفهوم پهنای باند به شمار میرود. ADSL، Asymmetric DSL یا پهنای باند نامتقارن هم به این معنی است که سرعت دانلود و آپلود شما برابر نخواهد بود.
بسیاری از شما انتظار دارید که اتصال به اینترنت باثبات و خوبی را تجربه کنید، به راحتی وبگردی کرده و ویدئوهای آنلاین را تماشا کنید. در تمام این لحظات شما تنها دارید اطلاعات را از اینترنت دریافت میکنید. تنها کسانی نیاز به سرعت دانلود و آپلود برابر دارند که کانال شخصی یوتیوب یا هر کانال پخش اطلاعات در حجم بالای دیگری را داشته باشند تا بتوانند ویدئوهای خود را با بیشترین سرعت و در کمترین زمان ممکن آپلود نمایند.
نوع دیگر اتصال که احتمالا به گوشتان خورده ADSL2 یا ADSL2+ است. باز هم این عبارات تنها به معنی اتصال به پهنای باند پرسرعت، یا اتصال با سرعت بالای محدوده سرعت منطقه و کشور محل سکونت است. بهتر اینکه خودتان را درگیر اصطلاحات سطح بالا نکنید و تمرکزتان را بر آنچه میخواهید به دست بیاورید بگذارید.
802.11 کدی است که توسط پروتکل IEEE به سیستم WiFi اختصاص داده شده است. در کنار این رقم ممکن است به حروفی مثل a، b، g یا n نیز بر بخورید که معنی خاص خود را دارند. سه تای اولی نشانگر استانداردهای قدیمیتر هستند و سرعت اتصال پایینتر را نمایندگی میکنند. اما n نشان میدهد که قابلیت استفاده از «هاتاسپات» روی پهنای باند وجود دارد.
جدیدترین استاندارد در این زمینه استاندارد ac است که پوشش دوبانده از WiFi ارائه میکند و دارای سرعت بالاتر و محدوده پوشش به مراتب وسیعتری است.
ISPها تمایل دارند تعادل را به هم بزنند
در یک دنیای ایدهآل میتوانید هر روتر دلخواهی که با تنظیماتش سازگاری بیشتری دارید را خریداری کرده و مورد استفاده قرار دهید. اما، ما در این دنیا زندگی نمیکنیم، مگر نه؟ بعضی ISPها کارهایی میکنند تا مشتریانشان را به خرید روترهای WiFi محدود کنند که خودشان ارائه کرده باشند. اینکار نه تنها در تضاد با ایده بازار آزاد است، بلکه به طور علنی محدودیتهایی را هم برای کاربران ایجاد میکند.
به هر حال، بهتر است لیست روترهایی که ازشان خوشتان آمده را بخش پشتیبانی ISPتان در میان بگذارید تا مشخص شود اتصالی که آنها ارائه میدهند با کدامیک سازگاری دارد. اگر بخش پشتیبانی اطلاعاتی در این زمینه ارائه نکرد، ازشان مدلهایی که با اتصال اینترنتتان سازگاری دارد را جویا شوید و پس از کسب این اطلاعات به سراغ روتر مناسب بگردید. از بین مدلهای پیشنهادی آن دسته که با بودجه و نیازهایتان همخوانی دارد را انتخاب کنید.
مدل تازهتر همیشه بهتر است
کاملا منطقی است که تکنولوژی جدیدتر و مدلهای تازهتر همیشه از قدیمیها بهتر هستند، اگر پیشرفتهتر نبودند، پس دلیل به وجود آمدنشان چه بود؟
در مورد روترها، یا اگر بخواهیم کلیتر بگوییم، در مورد تجهیزات «شبکه» استاندارد جدید ac بوده و از استانداردهای b/g/n قدیمی بسیار سریعتر است. حتما در هنگام بررسی وضعیت «آداپتور شبکه» در قسمت «صفحه مدیریت کامپیوتر» این نامگذاری ها به چشمتان خورده است. برای کاربران سیستم عامل ویندوز این استاندارد tl;dr خواهد بود. پس اگر سیستمتان با استاندارد جدید سازگاری داشته باشد، بدون شک به سراغ نوع ac بروید.
با این استاندارد جدید نه تنها خواهید توانست در داخل شبکه خود با سرعت بیشتری فعالیت کنید (مثلا در هنگام ارسال فایل از رایانه رومیزی به لپتاپ، یا استفاده از روتر به عنوان نقطه مرکزی اتصال)، بلکه قادر خواهید بود از امکانات شبکه دو بانده نیز بهرهمند شوید. بسیاری از دستگاهها و تجهیزات شبکه که از سیگنال رادیویی استفاده میکنند، طول موج 2.4 گیگاهرتز را انتخاب میکنند. پس اگر روتر شما هم از این پهنای باند استفاده کند ممکن است دچار مشکل شده و اختلالاتی در عملکردش رخ دهد. بهترین کار برای جلوگیری از این اتفاق تنظیم روتر برای کار بر روی طول موج جدید 5 گیگا هرتز است که مختصص تکنولوژی ac تدوین شده است.
چه چیزی بیشترین اهمیت را دارد؟
اگر خودتان را درگیر اصطلاحات سنگین و نامگذاریهای عجیب نکرده و بیشتر بر پایه دانش و اطلاعاتی که از این مقاله بدست آوردهاید به سراغ خرید روتر بروید، میتوان گفت بدون شک از خیلیها جلو زدهاید. پس یادتان نرود که در هنگام خرید روتر به فهرست اطلاعات مهم زیر رجوع کنید:
- آیا تعداد آنتنها برایتان اهمیت دارد؟ نه لزوما، مگر اینکه روتر را به عنوان کالای تزئینی برای اتاقتان بخواهید.
- آیا برد روتر دلیلی برای قرار گرفتنش در استاندارد ac میشود؟ نه، علاوه بر این به مقدار نیرویی که روتر برای انتشار سیگنال جذب میکند هم بستگی دارد. روتر قدرتمندتر مساوی است با برد بیشتر، اما اگر خانهای با حداکثر 2 یا 3 اتاق دارید بهتر است روتر WiFiتان در محدوده قدرت 800 تا 1200 متر مربع قرار بگیرد. اکثر مودمها در این محدوده هستند.
- سرعت روی بستهبندی مودم نوشته میشود؟ یادتان هست درباره اصطلاحات دست و پا گیر چه گفتیم؟ بهتر است در موقع خرید به این اعداد و ارقام توجهی نکنید.
- مودم قبلیام بسیار خوب بود، اما برد کمش همیشه مسالهساز میشد. توصیه من به آن دسته از کاربرانی که مشکل برد دارند این است که از یک افزایش دهنده برد استفاده کنید. این دستگاهها میتوانند به مودم متصل شده و بردش را افزایش دهند. اما باید این تجهیزات را در محلهایی نصب کنید که سیگنال در آن ضعیفترین است. پس اینکار را با دقت انجام دهید.
- گارانتی و اعتماد؟ خب، این مساله خودش بسیار وسیع و گسترده است. میتوانید با پرس و جو از فروشندههای معتبر و رجوع به وبسایت کمپانی سازنده یا شرکت ارائه کننده خدمات پس از فروش از این مساله اطلاعات بیشتری کسب کنید.
- کدام برند بهترین است؟ درست مثل این است که بپرسید کدام برند از گوشیهای تلفن همراه بهترین است! اینکه مراسم جوایز اسکار نیست. شما باید به دنبال برند شناخته شده و معتبری باشید که پاسخگوی تمامی نیازهایتان بوده و با بودجهتان جور در بیاید.
نهایت TL;DR
بیخیال اصطلاحات دست و پا گیر شوید. از منطقتان بهره بگیرید. اگر محصولی پاسخگوی تمامی نیازهایتان است، نگران نباشید و اگر لازم بود پول بیشتری هم در قبالش پرداخت کنید. اما این اتفاق کمتر میافتد، چون در بازار امروز سخت پیش میآید که قیمتها برای مدت زیادی بالا بمانند. پس با انتخابی آگاهانه و منطقی، هم جواب نیازهایتان را پیدا کنید و هم حساب بانکیتان را گرم و نرم نگه دارید.