چگونه از روتر وایرلس خود در مقابل بدافزارها محافظت کنید
همانطور که شاید خیلی از شما هم اطلاع داشته باشید، آدرس IP چندان هم سری نیست. چون به هر سایتی که سر میزنید نگاهی به این آدرس میاندازد. و از طریق این آدرس عددی میتواند ISP و موقعیت نسبی محل سکونتتان را هم تشخصی بدهد (نه آدرس کامل و دقیق).
آیا میتوانند از همین راه روتر شما را آلوده کنند؟ احتمالش بسیار کم است، اما خطر به قدری بالاست که جای ریسک کردن باقی نمیگذارد.
سال گذشته محققان موفق به کشف بدافزار از نوع worm شدند که TheMoon نامیده میشد و روترهای لینکسیس را آلوده کرده بود. البته کمپانی لینکسیس خیلی سریع درصدد رفع مشکل برآمد. این اولین حمله از قبیل حملات این چنینی نبود و احتمالا آخرینشان هم نخواهد بود.
توجه داشته باشید که این حملات فقط بر روی روترهای لینکسیس انجام شده بود ولی میتواند برای سایر برندهای مطرح نظیر D-Link یا Netgear هم اتفاق بیافتد. چون ماهیت چنین بدافزارهایی بسته به سازنده محصول دسته بندی میشود. پس یک بدافزار نمیتواند چندین روتر از برندهای مختلف را آلوده سازد. شاید اینبار از ناسازگاری بین محصولات مختلف شاکر باشید.
اما بهتر است برای جلوگیری از بروز مشکل و بالابردن امنیت روتر خود قدمهای پیشگیرانه زیر را انجام دهید؛
1. فریمور روتر خود را بروز رسانی کنید. برای این کار به وبسایت سازنده دستگاه مراجعه کنید تا از انتشار بهروزترین نسخهها باخبر شوید.
2. به صفحه تنظیم روتر خود بروید و مطمئن شوید که حالت کنترل از راه دور (remote administration) غیر فعال باشد. (اگر آدرس IP، 0.0.0.0 باشد پس غیر فعال است).
3. نام شبکه وایرلس خود را تغییر دهید. نیازی به تبلیغ نام تجاری روترتان نیست. نگذارید نام روتر همان نام کارخانهای خود که معمولاً ترکیبی از نام شرکت تولید کننده و مدل آن است باقی بماند. مثل DLink-S521
4. رمز عبور روتر را به صورت مرتب تغییر دهید. در اینجا منظورم رمز وایرلس نیست، مقصود همان رمزی است که برای ورود به روتر استفاده میکنید. پس تا میتوانید از رمزهای قدرتمندتر استفاده کنید.
در آخر، اگر بازهم خاطر جمع نشدید میتوانید از مرورگرهایی که آدرس IP شما را مخفی میکنند (قابلیت Private Browsing) استفاده کنید و یا از شبکههای خصوصی مجازی (VPN) بهره ببرید.