اگر از کاربرن سرویسهای ایمیل باشید، حتماً با نرم افزارهای متعددی که در این حوزه وجود دارند، آشنا هستید. نرمافزارهایی که بیشتر به نام Email Client مشهور هستند. یکی از بهترین این نرمافزارها، برنامه دوست داشتنی و قدرتمند Mozilla Thunderbird است. این برنامه همانگونه که از نامش مشخص است، تولید بنیاد موزیلا و مانند برادر خود Firefox کامل و به همان اندازه قدرتمند و کارآ است.
Mozilla Thunderbird برای شما امنیت، اطمینان خاطر، سادگی در عملکرد و سادگی در نصب و تنظیمات را به ارمغان میآورد و هرگز مانند Microsoft Outlook که به همراه بسته نرمافزاری MS Office عرضه میشود، شما را با گزینههای متعدد و منوها و پنجرههای تودرتو سردرگم نمیکند.
کار کردن با تاندربرد بسیار ساده است. شاید یکی از دلایل محبوبیت این نرمافزار همین سادگی در عملکرد باشد. این برنامه که دارای اینترفیس (محیط کاربری) بسیار ساده و دلنشینی است، یکسری تنظیمات و پیشفرضهایی دارد که به راحتی امکان راهاندازی آن را برای کاربر فراهم میکند.
بهعنوان نمونه، ممکن است شما بخواهید حساب کاربری Gmail خود را در این نرمافزار وارد کرده و از امکانات آن برای کار با حساب کاری خود استفاده کنید.
اولین بار که نرمافزار را اجرا میکنید، به دنبال یافتن حسابهای کاربری و دیگر اطلاعات موجود روی کامپیوتر، بانک اطلاعاتی نرمافزارهای دیگر را جستوجو میکند و در صورتیکه اطلاعاتی پیدا شود به شما امکان وارد کردن اطلاعات را از نرمافزار دیگر (بهعنوان مثال، Outlook یا Outlook Express) میدهد تا بتوانید به راحتی از تاندربرد با همان حسابهای کاربری و تنظیمات نرمافزار قبلی استفاده کنید.
پس از این مرحله و در صورتی که تنظیماتی را پیدا نکند از شما میخواهد تا حساب کاربری جدیدی تعریف کنید.
در این مرحله شما باید مشخصات حساب کاربری خود را که معمولاً از سوی فراهمکننده سرویس به شما داده میشود، در نرمافزار وارد کنید. این مشخصات برای یک سرویس Email اغلب به این شکل هستند:
روش دریافت Emailها به همراه نام و URL سرور که اغلب با استفاده از پروتکل POP3 یا IMAP و به شکل POP.Yourdomain.com است (مانند pop.gmail.com).
روش ارسال Emailها به همراه نام و URL سرور که اغلب با استفاده از پروتکل SMTP و به شکل SMTP.Yourdomain.com است (مانند smtp.gmail.com).
پورتهای ارتباطی هر کدام و پروتکل امنیتی هرکدام از این سرورها به همراه نام کاربری و همچنین کلمه عبور.
البته برای سرویس Gmail به دانستن تمام این اطلاعات نیازی ندارید، چون نرمافزار تاندربرد به صورت اتوماتیک تنها با پرسیدن نام کاربری، تنظیمات نرمافزاری برای دریافت و ارسال ایمیل را انجام میدهد.
همانگونه که گفته شد، نرمافزار محیط بسیار سادهای دارد. فریب این سادگی را نخورید، این سادگی بهطور دقیق شبیه به سادگی لینوکس است. این نرمافزار یک آنتیاسپم (ضدهرزنامه) واقعاً قدرتمند دارد که با استفاده از این برنامه میتوانید مطمئن باشید از دست ایمیلهای ناخواسته تبلیغاتی در امان خواهید بود. همچنین حریم خصوصی شما حفظ خواهد شد. این نرمافزار از RSS و NewsGroups پشتیبانی میکند. با استفاده از این دو ویژگی گفتهشده، میتوانید به راحتی آخرین اخبار را بهصورت دائم روی کلاینت خود داشته باشید و به تبادلنظر در گروههای خبری بپردازید.
امکان فیلتر کردن پیامها براساس آیتمهای مختلف و جستوجوی سریع در میان پیامهای رسیده، هر دو از امکانات بسیار پراستفاده و کارآمدی هستند که در این نرمافزار وجود دارند.
پشتیبانی از امضای دیجیتالی و همچنین رمزنگاری و بازگشایی ایمیلهای ارسالی از دیگر امکانات این برنامه قدرتمند است. پشتیبانی کامل از زبان فارسی، امکان تعریف کردن چندین حساب کاربری روی یک نرمافزار، امکان اضافه کردن امکانات و ویژگیهای متعدد با استفاده از اکستنشنهای متعدد.
همچنین پشتیبانی از سیستمعاملهای مختلف مانند خانواده ویندوز، مکینتاش، لینوکس و نسخههای متعدد یونیکس همگی حکایت از قدرت این برنامه ساده و سبک دارند.
همچنین این نرمافزار دارای تنظیمات متعدد، اما بسیار ساده و راحت است که هرکاربری به راحتی میتواند محیط نرمافزار و کنشهای متعدد آن را براساس نیازهای خود سفارشی کند.